Archive for October, 2015

Guiness World Records

Friday, October 30th, 2015

Vi passade på att besöka Guiness World Records, ett riktigt bra museum. Jag kommer ihåg när jag första gången var på ett sånt här museum i London, det är nog 25 år sedan. Det är så himla häftigt att man kan jämföra sig med dessa fantastiska rekord!

I HC Andersens värld…

Friday, October 30th, 2015

En av världens största sagoförfattare är ju HC Andersen, Dansk, han pratar vi väldigt mycket om i den svenska skolan. Självklart så hade Lilla G fått lyssna på några av hans sagor innan vi begav oss till Danmark. Det visade sig vara ett lyckokast

På Tivoli finns det en attraktion som handlar om HC Andersens sagor. Sonen åkte den säkert åtta gånger för att se vilka sagor som fanns med. Flickan med svavelstickorna var borta men tillslut hittade ha den också!

Nu har vi också besökt HC Andersen Eventyrhuset

… en HC Andersen utställning där man får se scener ut hans böcker. Jag tror att den yngre generationen tyckte att den på Tivoli var bättre!

Vaktavlösning vid Amalienborgsslott

Friday, October 30th, 2015

Vaktavlösning kan vara roligt att titta på. Tyvärr så lyckades vi inte så bra den här gången, våra riktigt bra platser blev plötsligt urusla så vi bestämde oss för att gå därifrån… Men några killar fick vi i alla fall se….

Den lille Havfrue

Friday, October 30th, 2015

Efter Nyhavn så traskade vi ut till den lille Havfrue. Hon är fantastiskt liten där hon sitter på en sten ute i vattnet. Det är en staty av huvudpersonen i HC Andersens saga Den lilla sjöjungfrun som sitter där och blickar ut mot havet. Det har hon gjort sedan 1913!

Nyhavn

Friday, October 30th, 2015

På väg från kyrkan till Den lille Havfrue så gick vi förbi Nyhavn. Nyhavn är en kanal som kantas av vackra köpmannahus från 1700-talet.

Vor Frelsers Kirke

Friday, October 30th, 2015

Dagens första mål, Vor Frelsers Kirke, vi fick inte gå in i kyrkan men upp i spirans topp, 90 meter över marken klättrade vi. Först en ganska bred trappa, sedan så gick vi på mycket smala trappor i trä och sist kom vi ut genom en dörr, där började klättringen på spirans utsida. Trappan gick som en spiral runt spiran!

Lilla G:s halloweenkläder

Thursday, October 29th, 2015

Efter att mörkret lagt sig på Tivoli så hade vi inte längre Lilla G med oss, Batman följde med oss istället. I år har jag faktiskt sytt en Batmankappa till sonen… jag lovar att jag ska bli bra på att sy maskeraddräkter till honom!

Haloween i Tivoli

Thursday, October 29th, 2015

Första saken vi tänkt besöka i Köpenhamn var Tivoli. Det är 8 år sedan vi var i den danska huvudstaden, då var det jul på Tivoli, nu är det Halloween, minst lika många vackra lampor och dekorationer.

Tivoli är en liten park, men den har många fina attraktioner att åka. Vår lilla kille som gillar att åka berg-o-dal-banor han åkte allt han fick åka. Det var bara de attraktioner han var för kort för som han hoppade över. Men han hade gärna åkt dessa också… Jag har aldrig varit på en park där så många barn grät när de kom ut från attraktionerna? Undra varför de grät?

Riktigt riktigt fina dekorationer! Jag funderar på hur man kan hålla ordning på alla dekorationer i förrådet i väntan på nästa Halloween?

Middag intogs på A Hereford Beefstouw, en riktigt läcker restaurang där vi åt förra gången vi var på Tivoli. Den var faktiskt lika bra nu som då. Här kommer man in, får ett menykort och ett kort där man beställer sin mat, man får välja rätt ur menyn, typ A1 sedan får man kryssa i stekgrad, vilket smör man vill ha till, vilken potatis och om man vill ha något extra tillbehör. Sedan kommer servitören och hämtar kortet! Skitsmart, kan alltså aldrig bli några missförstånd!

Till förrätt åt vi Wagyu, fuskkobe, det var riktigt riktigt gott tillsammans med ett glas riktigt bra rött vin :)

Dags att göra park igen, nu i mörker!

Efter middagen hade mörkret lagt sig över parken. Vi gick runt och tittade på de fina lamporna, och åkte några attraktioner för sista gången!

Efter många timmar lämnade vi Tivoli med en pojke som hade haft en bra dag, men sa att han skulle sakna Tivoli!

Mot höstlov i Köpenhamn

Thursday, October 29th, 2015

Dags att bege sig mot Köpenhamn. Nytt för idag var att man börjat sälja frukostpåsar redan i gaten på Skellefteå Airport. Jättesmart då man kan börja käka direkt när man lyft och inte behöver vänta på att serveringen ska börja!

PÅ höstlov med morfar

Monday, October 26th, 2015

Stängt på skolan, sonen och morfar passade på att åka till Kopparhallen och åka skridskor!