Archive for July, 2014

Fotbollsgolf i Bureå

Tuesday, July 29th, 2014

Äntligen var det då dags att få spela fotbollsgolf, ni kommer ihåg när vi försökte spela i Gimo, typ, men blev stoppade. Idag så åkte vi till Bureå, där har man också en sån bana. Det var riktigt roligt att se pojkarna spela, och plocka bollar ur den här sommaren torra diken! Det var riktigt prisvärt att spela här, 60kr/vuxen i jämförelse med 140kr utanför Gimo.

En förmiddag på Bjuröklubb

Tuesday, July 29th, 2014

Tidigt på morgonen åkte vi till Bjuröklubb, där gick vi den långa (enligt sonen) vägen upp till fyren. Där uppe så åt vi vår medhavda frukost och tittade på utsikten i det vackra soliga vädret!

Sedan åkte vi vidare till den lilla stranden. Och tänka sig, vi var helt ensamma på stranden, inga andra människor kom dit under hela tiden vi var där! Vi badade, spelade fotboll, flög drake och åt lunch!

Ny minigolfbana - måste testa…

Monday, July 28th, 2014

En ny minigolfbana på Skellefteå Camping, självklart så måste den testas. Det var en rolig bana, med lätta banor även för 4½-åringen! Många fina hinder med lokal karaktär! Det var helt klart värt att testa och priset för att spela var inte så högt heller!

Sommarkalas i år igen!

Sunday, July 27th, 2014

Fint sommarkalas!

I år testade hela familjen att bada!

Lunch på Hamncaféet i Furuögrund

Saturday, July 26th, 2014

Vi hade hört att räkmackorna skulle vara goda i Furuögrund, så vi åkte dit för att testa. Mannen som gillar räkor beställde en räkmacka, jag som inte gillar fisk, skaldjur, kyckling hade inte så mycket att välja på. Jag åt en bakad potatis, mannens räkmacka var god och sonens köttbullar såg också goda ut! Ett tips kan vara att alla i sällskapet beställer räkmacka, då verkar man få maten med en gång, annars får man vänta en bra stund. Man tar kort på det här stället, bara som en påminnelse för mig själv när jag ska försöka komma ihåg det nästa år!

Gelato på Byscaya

Saturday, July 26th, 2014

Det finns en hel del kottar på gården i Byske, vi tog tag i detta problem och plockade ihop en del av kottarna, som belöning så gick vi sedan till Byscaya…

… där åt vi Gelato, gjord på Alhems Trädgård. Gelato är gjord på mjölk istället för grädde och smakerna kommer från riktiga bär!

Kanottvätt och Lilla G:S första kanottur

Friday, July 25th, 2014

I vår familj är det viktigt att tvätta kanoten…
…och den som vet hur det känns att bli duschad av kallvatten i Byske kan tänka sig hur det känns när Lilla G står med vattenslangen och sprutar vatten på alla människor, (mest morfar) och lite, lite på kanoten.

När kanoten var ren så var det dags för Lilla G:s första kanottur, och för första kanotturen på låt säga 25 år… Lilla G fick hoppa upp i kanoten och åka ner till älven!

Sedan var det dags, mina pojkar åkte ut en tur på älven!

Har ni hört att det finns stora fåglar på stranden i Byske?

Friday, July 25th, 2014

När vi besökte TGR så hittade jag dessa fina styltor, som har formen av fågelfötter. Sonen blev jätteglad och ville ha med sig dom till stranden, för han skulle lura badgästerna att det varit en stor fågel på stranden ;) Han är allt bra påhittig den lilla killen!

Fotbollsgolf

Wednesday, July 16th, 2014

Fotbollsgolf hade vi aldrig testat. Vi åkte iväg till en fotbolssgolfbana. Några hål fick vi göra men sedan så fick vi inte fortsätta, banarbete pågick… vi får testa här hemma sedan!

På rundtur bland Vallonbruken i Uppland

Wednesday, July 16th, 2014

I Norduppland där vi tillbringat tid de senaste somrarna så finns det mängder av Vallonbruk och andra historiska platser. Idag bestämde vi oss för att ta en rundtur.

Första stoppet var Örbyhusslott som anlades på 1400-talet av Gustav Vasas farfar. Örbyhus användes som fängelse och här satt Erik XIV fängslad de sista åren av sitt liv. Han blev, vad man tror arsenikförgiftad på order av sin halvbror Johan III. Örbyhusslottspark var inte så mycket att se så vi rullade vidare mot Dannemora gruva.

Stormynningen är det största dagbrottet i Dannemora, det är 100 meter djup och 200 meter långt. Gruvområdet i Dannemora rymmer ett 40-tal små och stora gruvhål. Gruvorna i Dannemora försåg alla de stora uppländska vallonbruken med järnmalm. Malmen var väldigt ren som det var en förutsättning för det vallonska stångjärnets framgångar. Brytningen skedde genom tillmaning, vilket innebar att berget värmdes upp genom eldning, sprack och sedan bröts loss. Man testade också krut. Man har brutit malm i Dannemora sedan 1400-talet. Efter guidningen i Dannemora så styrde vi kosan till Österbybruk.

I Österbybruk har vi tidigare varit och handlat, men aldrig riktigt stannat upp och tittat på Vallonbruket. I Österbybruk har man Sveriges enda helt bevarade vallonsmedja. Den uppfördes på 1600-talet, det är en vattendriven smedja, i smedjan gjorde man stångjärn.

Herrgården byggdes på 1730-talet. BRUNO Liljefors har bott på herrgården.

En rundtur ska alltid innehålla en kyrka,

PÅ bilden ser ni Skäfthammars Kyrka i GImo, tyvärr var den stängd så vi kunde inte gå in och titta på den!