Archive for November, 2011

Kalasbak

Wednesday, November 30th, 2011

Lilla G och jag har kalasbakat. Vi har en fin uppdelning av arbetet mellan oss. Jag bakar och Lilla G slickar. Han älskar att slicka vispen och blir helt tokig när han inte får slicka. Pannkakssmet är inte så gott att slicka från vispen men det gör han också.

Ostbedömningsbok

Tuesday, November 29th, 2011

Den här boken har jag glömt att skriva och berätta om. När vi beställde vår stora låda ost från Holland så införskaffade jag en ostbedömningsbok. Här skriver vi in vilka ostar vi ätit och vad vi tycker om dom.

Pianot är använt

Monday, November 28th, 2011

Ja, vårt gamla piano är inte välanvänt. Lilla G vet inte vilken rolig möbel som står i vårt kök och bara väntar på att han ska börja slå på de vita och svarta tangenterna. Förr i tiden så spelade jag piano till jul, det gjorde jag inte förra året, men idag när Lilla G var borta så passade jag på att plocka fram noterna och spela lite julsånger. Det går inte fort men man kan höra vilken melodi jag spelar. Pianot är från början min mormors, vad som känns extra roligt är att den gamla fula pallen och den gamla sammetsdynan som fanns där när jag var liten och pianot stod hos mormor och morfar fortfarnade finns kvar. Det nothäftet som står på pianot fick jag i namnsdagspresent typ 1986, om ni har ett barn som spelar piano, försök få tag på de här häftena. Jättelätta noter, det är lätt att spela sångerna ur detta häfte.

1:a Advent

Sunday, November 27th, 2011

1:a advent idag. Vi har firat det med att tända det första ljuset i adventsljusstaken. I år blev det Nordic Light ljusstaken som fick vara adventsljusstake. Jag satte fast siffrorna jag köpte förra året med nålar på ljusen. Sedan fikade vi mammas goda adventskaka och drack kaffe ur julmuminmuggarna. Lilla G han har blivit jätteförtjust i Mumin och självklart såg han och påpekade att det var Mumin på muggarna.

Glöggtest 6: Blossa 11, Arabica

Saturday, November 26th, 2011

Den sjätte glöggen som vi testat är:

Tillverkare: Blossa
Namn: Blossa 11, Arabica
Alkohol: Starkvinsglögg
Annat: Glöggen har i år smaksatts med kaffe rostat av Arabicabönor från El Salvador. Siffrorna som finns på flaskan är koordinaterna till Finca Las Delicias, platnaget där kaffebönorna har odlats. 

Smak:
Enligt systemet: Är beställnigvara, därför finns ingen beskrivning
Enligt oss: Smakar kaffe och rödvin.

Doft:
Enligt systemet: Ej beskrivet
Enligt oss: Doften som slår mot näsan när man luktar i flaskan är kaffe och kola.

Betyg: ??? av fem möjliga

Inte den bästa årgångsglöggen som Blossa gjort, men den går att dricka

Egentillverkade julklappsetiketter

Friday, November 25th, 2011

Idag kväll har jag roat mig med att göra julklappsetiketter. Jag hittade färdiga etiketter i min presentlåda. Även det ett fynd på IKEA efter jul. Alla vet ju att jag är en samlare och en av de saker som jag älskar mest att samla på är stämplar. Ett mecka för en stämpelsamlare är Panduros Outlet i Ullared. Jag plockade fram några stämplar i lämplig storlek och form och stämplade några etiketter.  Så får man en sån här etikett på sitt paket så är man utvald. Stämpeln med Till och från är köpt på GRANIT.

Ska jag bli proffsintervjuare?

Thursday, November 24th, 2011

Ja, det verkar så…. jag har i alla fall inskaffat en liten mikrofon. Visst är den läcker och söt? Det blev faktiskt ett fantastiskt ljud när man använde den.

Jultokiga mammans julmanual

Wednesday, November 23rd, 2011

Ja, nu är den färdig, min julmanual 2011. Eftersom att tiden denna jul är knapp så har jag tagit mig tid att redan nu sätta mig ner och skriva ut alla recept som jag har tänkt att testa den här julen. Jag har delat upp det i fem kategorier, mat, godis, bak, dryck och övrigt. Välkommen jul!

Glöggtest 5: Herrgårdsglögg vit

Tuesday, November 22nd, 2011

Den femte glöggen som vi testat är:

Namn: Herrgårdsglögg vit
Alkohol: Starkvinsglögg

Smak:

Enligt systemet: Söt, kryddig, fruktig smak med inslag av apelsinmarmelad, kardemumma, kanel och ingefära
Enligt oss: Glöggen har en typisk surströmmingskaraktär, den luktar sämre än vad den smakar ;)

Doft:
Enligt systemet: Kryddig, fruktig doft med inslag av apelsinmarmelad, kardemumma, kanel och ingefära.
Enligt oss: Den första ångan som kommer i näsan är survin. Kanske är det apelsinmarmeladen som slår igenom.

Betyg: ?? av fem möjliga

Färdig julboll

Tuesday, November 22nd, 2011

Julbollen blev färdig tillslut. 4 timmar tog det. Visst blev den fin? Det var inte så lätt att sticka ökningar, men minskningarna gick bättre. Den blev ganska lik de fina nålfiltade julgransbollarna vi gjorde med år1 på skolan, eller så inte, men dom påminner om varandra. I alla fall mönstret, egentligen så är dom ganska olika varandra, undra varför jag var tvungen att skriva detta???