Archive for the ‘Anna huslig’ Category

Pepparkakshus

Sunday, December 23rd, 2012

Årets pepparkakshus bakades i god tid innan jul, innan vi rev bort det gamla köket.

I år hade jag köpt en pepparkakshus form på Åhlens. Med den var det lätt som en plätt att få fina bitar. Jag kavlade ut degen på plåten och sedan stansade jag ut delarna med formen, två gånger för att få alla delar!

Huset är färdigt, flera dagar innan jul… i alla fall igår… Det blev ett lite mindre utsmyckat hus än tidigare år, men det är himla fint, tomtegubben har flyttat in in huset och ville gärna vara med på bilden.

Äppelskörd och svarv

Sunday, September 23rd, 2012

En liten äppelsvarv har fått flytta in i vårt hus. Så himla praktiskt när man ska skala äpplen för att göra äppelmos till exempel. Vi har så många äpplen i vårt träd och dom har faktiskt växt till sig i år också, även om det inte är lika stor skörd som förra året.

Skördetid i trädgården

Saturday, September 15th, 2012

Idag så har jag skördat min kryddträdgård och tagit hand om alla örter enligt konstens alla regler. Några saker gick rakt ner i plastpåsar och in i frysen, andra saker fick några timmar i torken innan de åkte ner i påsar. Tänk att i vinter få plocka fram egenodlade örter!

Även potatislandet har fått besök av oss, mannen och sonen har plockat upp potatis, inte så bra skörd i år. Titta på sonens fötter, jag såg det genom köksfönstret och gick ut för att kolla upp hur detta gått till. Han hade tagit av sig sina foppatofflor för han fick sand/jord i skorna. Kolla även in murarspaden som han har i handen, undra var han lärt sig attman ska ha en sån när man plockar upp potatis?

Brödbak på pizzastenen i grillen

Wednesday, August 15th, 2012

Idag testade jag att baka tunnbröd på pizzastenen i grillen. Det blev grymt gott och det bästa av allt, det blev en påse med bröd kvar när vi ätit färdigt.

Till frukost så fick jag en god tunnbrödsmörgås med nya favoriten Norrlandsost, som smakar grymt mycket och är ett budgetalternativ till Västerbottensosten.

Svamptorkning

Monday, August 13th, 2012

Husligheterna här hemma tar aldrig slut. Ja, plockat svamp har jag inte gjort, jo, ICA hade billig svamp och jag köpte mig några kilo som jag sedan torkade i torken här hemma. Jag har ett recept på våfflor som kräver torkade kantareller, och gissa hur dyrt det är att köpa sånna mitt i vintern när man kommer på att man vill äta dessa smarriga våfflor? Dinkelvåfflor med kantareller och italiensk lufttorkad skinka.

Saftkokning

Thursday, August 9th, 2012

Det här trodde jag aldrig att jag skulle göra, igår kväll så plockade jag in några liter röda vinbär. I morse var det dags att hämta fram mammas gamla SAFT-MAJA. Lite roligt att den kostade 95:- när hon köpte den. Jag kokade en laddning saft, som jag till och med fick sonen att dricka. Hur många vuxenpoäng gav det här?

Brödbak…

Tuesday, August 7th, 2012

I morse innan klockan var 10 så hande jag bakat tre sorters matbröd, två olika jäsbröd och en sats filmjölkslimpa.

Källarfranska var det första jag gav mig på, inte så lång jästid och riktigt smaskiga att få äta till frukost när de var nybakade och alldeles lagomt varma.

Andra sortens bröd som åkte in i ugnen var dessa filmjölkslimpor, bara att röra ihop ingredienserna och sedan in i ugnen. Snabbt och gott ;)

Tredje sorten  blev dessa supersmarriga bröd med chili och ost. Nu har vi bröd för några veckor.

Min köksträdgård

Tuesday, July 31st, 2012

Ni vet ju att jag gillar att laga god mat och ofta behöver man färska örter då. Förra året hade jag alla örter i en kruka, men kryddorna dog en efter en. I år så har mannen byggt en liten köksträdgård till mig, där odlar jag sallad,  och andra örter, den störst och högsta är helt klart Herr Koriander och tätt efter kommer fru Sallad, barnen Selleri och Mynta.

Hemkokt rabarbersaft

Wednesday, July 11th, 2012

Oj, det blev lite fel….

… men ni får ett till inlägg idag. Jo, det här med rabarbersaft, jag älskar rabaraber och i år så har jag kokat min allra första rabarbersaft, den smakar fantastisk gott och det var inte alls svårt att koka den.